Skip links

Προληπτικό καρδιολογικό check up. Πότε είναι απαραίτητο;

Η διενέργεια καρδιολογικού check up σε τακτά χρονικά διαστήματα, αποτελεί σωτήρια λύση ανεξαρτήτως της ηλικίας του ασθενούς. Πάντοτε η πρόληψη σώζει ζωές και αυτό γιατί υπάρχουν ασθένειες είτε αιφνίδιες είτε ραγδαία εξελισσόμενες.

Διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις τις αντιλαμβανόμαστε όταν είναι πλέον αργά και έχουν ήδη δημιουργήσει μη αναστρέψιμες βλάβες. Με τακτικά προληπτικά καρδιολογικά check up, μπορούμε:
  • να ανιχνεύουμε εγκαίρως αυτές τις παθήσεις και να τις προλαμβάνουμε πριν γίνουν σοβαρές, όσο είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο,
  • να μειώσουμε τις πιθανότητες νοσοκομειακής νοσηλείας λαμβάνοντας την ενδεδειγμένη θεραπεία εγκαίρως.

Πότε είναι απαραίτητο ένα προληπτικό καρδιολογικό check up?

Εάν ένα άτομο ΔΕΝ έχει κάποιο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα θα πρέπει να κάνει σύμφωνα με την ηλικία του, έναν τυπικό καρδιολογικό έλεγχο με επαναληψιμότητα όπως πρoτείνεται παρακάτω:

  • 30 ετών-39 ετών: Το προληπτικό check up είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνεται κάθε 3 χρόνια, εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
  • 40 ετών-49 ετών: Επανάληψη κάθε 2 χρόνια εφόσον δεν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα.
  • 50 ετών κι άνω: Ο τυπικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο.

 

 
Κατά την πρώτη εξέταση οφείλουν να γίνονται τα παρακάτω:
  • Λήψη ατομικού και οικογενειακού ιστορικού
  • Καρδιολογική κλινική εξέταση
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Υπερηχοκαρδιογράφημα (triplex)
  • Δειγματοληπτικές μετρήσεις της αρτηριακής πίεσης, ώστε να γνωρίζουμε τις συνηθισμένες τιμές της πίεσής μας, να διαγνώσουμε έγκαιρα την ύπαρξη υπέρτασης.
  • Εξετάσεις αίματος που μεταξύ άλλων οπωσδήποτε θα συμπεριλαμβάνουν τιμές λιπιδίων (ολική χοληστερίνη, low-density lipoprotein (LDL), high-density lipoprotein (HDL, ή «καλή» χοληστερίνη) και τριγλυκερίδια), γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη και θυρεοειδικές ορμόνες.

 

Σε περίπτωση ευρημάτων, ενδεχομένως να χρειαστούν να γίνουν και οι παρακάτω καρδιολογικές εξετάσεις:
  • Δοκιμασία κοπώσεως
  • Holter ρυθμού
  • Holter πιέσεως
  • Triplex καρωτίδων
  • Σπινθηρογράφημα μυοκαρδίου
  • Μαγνητική τομογραφία καρδιάς
  • Στεφανιογραφία


Προσοχή! Εάν ένα άτομο πάνω από 30 ετών καπνίζει ή έχει οποιονδήποτε άλλο παράγοντα κινδύνου όπως υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, σακχαρώδη διαβήτη, κληρονομικό ιστορικό για πρώιμη εμφάνιση στεφανιαίας νόσου, τότε θα πρέπει να κάνει προληπτικό καρδιολογικό check up ανά τακτά χρονικά διαστήματα (ενδεικτικά κάθε έτος).

Αν κάποιος έχει συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος, ταχυκαρδία ή βραδυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδες, κόπωση και πρήξιμο στα πόδια ή την κοιλιά, είναι απαραίτητο να κάνει καρδιολογικές εξετάσεις ανεξάρτητα από την ηλικία του τη χρονική στιγμή που βιώνει την παραπάνω συμπτωματολογία.

Εάν κάποιος δεν έχει κάνει ποτέ καρδιολογικό έλεγχο η καταλληλότερη στιγμή είναι πραγματικά η στιγμή που το σκέφτεται. Δεν είναι κανένας σε θέση να γνωρίζει το ιστορικό του καθενός ώστε να μπει σε κανόνα το πότε είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή έναρξης παρακολουθήσεων. Ενδεικτικά στην Αμερική η προτεινόμενη ηλικία πρώτου προληπτικού ελέγχου είναι το 20ο έτος της ηλικίας.

Ένας ασθενής που υποβλήθηκε σε καρδιοχειρουργική επέμβαση ή σε αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αρτηριών, χρειάζεται συστηματική παρακολούθηση της καρδιακής του λειτουργίας και συχνό έλεγχο όπως έχει καταδειχθεί από τον θεράποντα καρδιολόγο του.

Τι παροχές διαθέτει το καρδιολογικό ιατρείο μας;

Στο ιατρείο του ειδικού καρδιολόγου και στρατιωτικού ιατρού Απόστολου Θ. Δήμου μπορείτε να πραγματοποιείτε με ασφάλεια και ακρίβεια το καρδιολογικό check up σας. Το ιατρείο, που βρίσκεται στη Λάρισα, διαθέτει:
  1. Σύγχρονο υπέρηχο καρδιάς της General Electric (GE), με δυνατότητα διάγνωσης αρκετών μυοκαρδιοπαθειών αλλά και μέτρησης GLS (ολικής επιμήκους παραμόρφωσης της αριστερή κοιλίας) που είναι απαραίτητη για τον καρδιολογικό έλεγχο των ογκολογικών ασθενών. Με το triplex καρδιάς διαγιγνώσκονται διάφορες ανωμαλίες της καρδιάς, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, παθήσεις των βαλβίδων, υγρό στην καρδιά και καθορίζεται η βαρύτητα κάθε πάθησης.
  2. Ηλεκτροκαρδιογράφο ELI 250c της εταιρείας Mortara, ένα εξελιγμένο μοντέλο πολλαπλών δυνατοτήτων για την πραγματοποίηση ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) 12 απαγωγών. Ακόμη και σε περίπτωση αρρυθμίας μπορεί να γίνει αποτύπωση για όσο διάστημα επιθυμεί ο χειριστής και παρέχεται η δυνατότητα λεπτομερούς χαρτογράφησης των εκτάκτων υπερκοιλιακών και κοιλιακών συστολών. Η εξέταση είναι εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη. Το ηλεκτροκαρδιογράφημα πραγματοποιείται με την τοποθέτηση ειδικών ηλεκτροδίων στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια του ασθενούς, ο οποίος χρειάζεται να παραμείνει σε ακινησία για τη σωστή καταγραφή.
  3. Ευρύχωρο κυλιόμενο τάπητα Trackmaster 2 μέτρων για την ασύρματη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση κατά την άσκηση της δοκιμασίας κόπωσης με την χρήση του λογισμικού X-Scribe 6 της εταιρίας Mortara.
  4. Για την ασφαλή διαδικασία της δοκιμασίας κόπωσης υπάρχει ο πλέον εύχρηστος απινιδωτής HeartStart XL+ της PHILIPS.
  5. Σύγχρονο λογισμικό H-Scribe 6 και καταγραφικά της εταιρίας Mortara για την 24ώρη, 48ωρη και την έως 7 ημερών περιπατητική ηλεκτροκαρδιογραφική χωρίς παράσιτα, καταγραφή (Holter ρυθμού) ώστε να μπορούν να γίνουν αντιληπτές ακόμη και οι πολύ μικρής διάρκειας αρρυθμίες ή διαταραχές αγωγής. Καθόλη τη διάρκεια της 24ωρης ή 48ωρης καταγραφής γίνεται ταυτόχρονα έλεγχος για πιθανή ισχαιμία του μυοκαρδίου.
  6. Σύγχρονο καταγραφέα ABPM50 του οίκου GIMA ημερήσιας και νυχτερινής αρτηριακής πίεσης (24ωρης περιπατητικής καταγραφής αρτηριακής πίεσης).

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας με τον ιατρό Dr. Απόστολο Δήμο, για να ελέγξετε σε προληπτικό καρδιολογικό check up ό,τι πιο πολύτιμο έχετε, την καρδιά σας!

Κοινοποιήστε σε:

 

Explore
Drag