Skip links

Η παχυσαρκία αυξάνει το κίνδυνο καρδιακών επιπλοκών;

Ως παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη συσσώρευση σωματικού λίπους στο ανθρώπινο σώμα η οποία συνδέεται με καρδιακές και μεταβολικές διαταραχές που μπορούν να εξελιχθούν σε χρόνια νοσήματα. Mονάδα μέτρησης για την παχυσαρκία αποτελεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) με τιμές που ξεπερνούν το 30 kg/m2 [ΔΜΣ= βάρος (kg)/ ύψος (m2)].

Στην Ελλάδα το 25% των ενήλικων είναι παχύσαρκοι και το 38% υπέρβαροι (ΔΜΣ 25-30kg/m2).

Η αιτιολογία της παχυσαρκίας είναι πολυπαραγοντική. Οι συνηθέστεροι παράγοντες λοιπόν που οδηγούν σε αυτή είναι τα γονίδια (γενετική – οικογενής παχυσαρκία), οι κακές διατροφικές συνήθειες (όπως για παράδειγμα λίγα και μεγάλα γεύματα), η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων και διάφοροι ψυχολογικοί παράγοντες.

Στα παιδιά έχει καταδειχθεί ότι η παχυσαρκία συνδέεται με σιδηροπενία και υποβιταμίνωση D οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη γνωσιακή, μυοσκελετική και σωματική τους ανάπτυξη.  Αξίζει να σημειωθεί ότι το 70-80% των παχύσαρκων παιδιών και εφήβων παραμένουν παχύσαρκοι κι ως ενήλικες.

Σύμφωνα με τελευταία επιστημονικά δεδομένα η παχυσαρκία αποτελεί έναν επιπρόσθετο παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και πιο συγκεκριμένα για στεφανιαία νόσο (ΣΝ). Η αύξηση του σωματικού βάρους κατά 10Kg αυξάνει τον κίνδυνο ΣΝ κατά 12%, μέσω αρνητικής επίδρασης στην αρτηριακή πίεση, στο γλυκαιμικό προφίλ (σάκχαρο) και στα λιπίδια των ασθενών. Επιπροσθέτως, αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της εποχής μας καθώς επηρεάζει τον την ψυχική του υγεία και την κοινωνική ζωή των πασχόντων.

Πιο αναλυτικά η παχυσαρκία έχει συνδεθεί και μπορεί να οδηγήσει στις παρακάτω καρδιαγγειακές επιπλοκές:

  • Οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
  • Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος.
  • Αυξημένη πιθανότητα κατά 40% για ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής (ένας γρήγορος και ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός υπεύθυνος για εγκεφαλικά επεισόδια).
  • Αυξημένος κίνδυνος κατά 7% για εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

Επιπλέον η παχυσαρκία ευθύνεται για:

  1. Υπογονιμότητα και διαταραχές της περιόδου.
  2. Χολολιθίαση.
  3. Ακράτεια ούρων.
  4. Κατάθλιψη.

Αξίζει να σημειωθεί ιδιαίτερα ότι η συχνότερα αναφερόμενη αιτία θανάτου σε παχύσαρκα άτομα είναι η καρδιακή ανεπάρκεια (αδυναμία της καρδιάς να επιτελεί το έργο της που είναι η μετάφορά αίματος στους ιστούς και τα όργανα), λόγω δομικών και λειτουργικών αλλαγών στα κύτταρα της καρδιάς. Τα παχύσαρκα άτομα, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό ίνωσης (ουλώδης ιστός) και υψηλότερες πιέσεις στις κοιλότητες της καρδιάς, καταστάσεις που επιβαρύνουν το έργο της.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών διατρέχει ένας παχύσαρκος άνθρωπος που δεν αθλείται και επιπλέον έχει:

  1. Αρτηριακή υπέρταση.
  2. Σακχαρώδης Διαβήτης.
  3. Αναπνευστικές διαταραχές και σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
  4. Υπερτροφία αριστερής κοιλίας.
  5. Χαμηλή HDL.
  6. Υψηλή LDL.
  7. Αυξημένα τριγλυκερίδια.
Συμπερασματικά, η απώλεια βάρους με σωστή ισορροπημένη διατροφή συνδυαζόμενη με τακτική άσκηση στα άτομα με παχυσαρκία οδηγεί σε βελτίωση ή και πλήρη εξάλειψη των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου.

Blüher M. Obesity: global epidemiology and pathogenesis. Nat Rev Endocrinol. 2019 May;15(5):288-298.

Lin X, Li H. Obesity: Epidemiology, Pathophysiology, and Therapeutics. Front Endocrinol (Lausanne). 2021 Sep 6;12:706978.

Katta N, Loethen T, Lavie CJ, Alpert MA. Obesity and Coronary Heart Disease: Epidemiology, Pathology, and Coronary Artery Imaging. Curr Probl Cardiol. 2021 Mar;46(3):100655.

Κοινοποιήστε σε:

 

Explore
Drag