Skip links

O Απόστολος Θ. Δήμος μιλά στην εκπομπή “Θέλω την Υγεία μου” για τις εποχικές λοιμώξεις και τη μυοκαρδίτιδα.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη και ενημερωθείτε σχετικά με τις εξάρσεις ιώσεων και το τί μπορούν να προκαλέσουν αυτές στην καρδιά.

Κοινοποιήστε σε:

 

Τί είναι η μυοκαρδίτιδα;

Πρόκειται για φλεγμονή του καρδιακού μυός συνηθέστερα από κάποιον ιό και αποτελεί στην ουσία μια «ίωση της καρδιάς»

Πότε μπορεί να πάθει κάποιος ασθενής μυοκαρδίτιδα και τί συμπτώματα θα έχει;

Συμβαίνει αρκετά συχνά μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού, όμως τις περισσότερες φορές διαλάθει και ο ασθενής δεν παρουσιάζει συμπτώματα από το καρδιαγγειακό σύστημα. Αυτές οι υποκλινικές μορφές μυοκαρδίτιδας έχουν την καλύτερη πρόγνωση διότι θεραπεύονται συνήθως πλήρως και δεν αφήνουν κάποια μόνιμη βλάβη στην καρδιά.

Σε περίπτωση κλινικής μυοκαρδίτιδας τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα από τα παρακάτω ή συνδυασμός τους. Συνήθως εμφανίζεται θωρακικό άλγος, αίσθημα παλμών ή αίσθημα κόπωσης στην ήπια προσπάθεια ενώ σπανιότερα μπορεί να προεξάρχει η δύσπνοια ή να παρουσιαστεί κάποιο λιποθυμικό επεισόδιο. Στις σοβαρότερες μορφές μυοκαρδίτιδας ο ασθενής μπορεί να οδηγηθεί στο νοσοκομείο από οξύ πνευμονικό οίδημα λόγω σοβαρά προκαλούμενης καρδιακής ανεπάρκειας.

Πώς τίθεται η διάγνωση μυοκαρδίτιδας;

Η διάγνωση τίθεται συνδυαστικά από τη λήψη ιστορικού, όπου αναφέρεται πρόσφατη ιογενής λοίμωξη, από την κλινική εξέταση, το ηλεκτροκαρδιογράφημα, τον υπέρηχο καρδιάς, από εξετάσεις αίματος όπου διαπιστώνεται άνοδος δεικτών φλεγμονής και πιθανά τροπονίνης, και επιβεβαιώνεται από την μαγνητική τομογραφία καρδιάς.

Προκαλούν οι λοιμώξεις της COVID-19 και της γρίπης μυοκαρδίτιδα; 

Η λοίμωξη από την COVID-19 προκαλεί συχνότερα μυοκαρδίτιδα από ότι η λοίμωξη με τον ιό της γρίπης. Οι περισσότερες μορφές μυοκαρδίτιδας είναι υποκλινικές και με την πάροδο της πανδημίας η λοιμογόνος δράση του ιού κατέστη ασθενέστερη και λιγότερο καρδιοτοξική. Η νόσηση από COVID-19 μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα από απευθείας επιβλαβή δράση του ιού στο μυοκάρδιο και από έμμεση βλαπτική δράση της ίδιας της άμυνας του οργανισμού στην καρδιά. Η μυοκαρδίτιδα από τον ιό της γρίπης αντιθέτως είναι σπανιότερη, προκαλείται από απευθείας τοξική δράση του ιού στην καρδιά, όμως μπορεί πιο εύκολα να οδηγήσει σε σοβαρότερη μυοκαρδιακή βλάβη.

Πώς θεραπεύεται η μυοκαρδίτιδα;

Η πρώτη και σημαντικότερη θεραπευτική οδηγία είναι η απόλυτη ξεκούραση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σε περίπτωση που έχει προκληθεί μυοκαρδιακή βλάβη και υπάρχει έκπτωση της συστολική λειτουργίας της καρδιάς, τίθεται φαρμακευτική αγωγή καρδιακής ανεπάρκειας για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι αναστροφής της βλάβης.

Πώς μπορώ να προφυλαχτώ από την μυοκαρδίτιδα;

Κατά τις περιόδους εξάρσεων ιώσεων, όπως της γρίπης και της COVID-19, πρέπει όλοι μας να τηρούμε τα γνωστά μέτρα προστασίας από λοιμώξεις, φορώντας μάσκα και αποφεύγοντας μέρη με συνωστισμό. Πολύ σημαντικός επίσης είναι ο προγραμματισμένος εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων έναντι των ιών της γρίπης και της COVID-19.

Τέλος, με τον ετήσιο καρδιολογικό έλεγχο, μπορούμε να διαπιστώσουμε εγκαίρως καρδιολογικές παθήσεις και συννοσηρότητες, να τεθεί φαρμακευτική αγωγή και πλάνο follow up, με σκοπό την ρύθμιση των παθήσεων αυτών και την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι στην οποιαδήποτε λοίμωξη.

Explore
Drag